Denne hjemmeside anvender cookies

Hjemmesiden anvender cookies til analyse og markedsføring.
Din adfærd registreres hos tredjepart som Google og Facebook.
Du kan læse mere om vores brug af cookies i vores cookiepolitik,
hvor du også nemt kan slå cookies fra.

Hvad er persondataforordningen? Læs komplet guide HER


Publiceret den af
Hvad er persondataforordningen? I denne artikel kan du læse om, hvad persondataforordningen går ud på. Derudover får du svar på, hvad er en forordning, hvad er persondataloven, og du kan downloade persondataforordning teksten. Læs mere herunder.

Persondataforordningen er en lov fra EU, der også er bedre kendt som GDPR.

Alle organisationer, der behandler personoplysninger, skal overholde reglerne i forordningen. Hvis ikke de gør det, kan de blevet straffet med bøde.

Du kan læse mere om, hvad persondataforordningen er. Hvis du har brug for hjælp til persondataforordningen og GDPR, kan du kontakte os herunder:

 

Kontakt os her

 

Hvad er persondataforordningen?

Der er mange, der spørger: "Hvad er persondataforordningen?"

Persondataforordningen kaldes også for GDPR. Det er en forkortelse af "The General Data Protection Regulation". På dansk kaldes forordningen også for databeskyttelsesforordningen. Den er også ofte blevet kaldt den nye persondataforordning.

Forordningen er en lov fra EU, som bestemmer, hvordan organisationer skal behandle personoplysninger. Det er både virksomheder, offentlige organisationer og myndigheder, foreninger og lignende, som skal overholde persondataforordningen.

Persondataforordningen fik virkning fra 25. maj 2018. Konsekvensen er, at alle virksomheder, organisationer og lignende skal behandle personoplysningerne lovligt. Derudover skal de kunne påvise, at de behandler personoplysningerne lovligt. For eksempel skal der laves det, der kaldes for en "Artikel 30-fortegnelse". 

Alle organisationer mv., der behandler personoplysninger, skal overholde reglerne i forordningen.

Personoplysninger er oplysninger, der kan identificere en person direkte eller indirekte. Det er for eksempel:

  • Navn
  • Adresse
  • Telefonnummer
  • IP-adresse
  • Nøglebriksnummer

Og meget mere.

Behandling er opbevaring, sletning, få adgang til osv. Når en organisation behandler en personoplysning, skal organisationen overholde reglerne i forordningen.

Du kan læse mere om, hvad personoplysninger er i vores artikel om personhenførbare data.

(Artiklen fortsætter under billedet...)Hvad er persondataforordningenPersondataforordningen er en "lov" fra EU, som fik virkning fra 25. maj 2018. Alle organisationer, der behandler personoplysninger, skal overholde forordningen. Forordningen kaldes også for GDPR eller databeskyttelsesforordningen.

 

De vigtigste regler i persondataforordningen

Derudover skal alle virksomheder og organisationer generelt være opmærksomme på at:

  • Overholde principperne i forordningen - for eksempel om dataminimering, legitimt formål, sletning osv.
  • Have et behandlingsgrundlag til at behandle oplysningerne (for eksempel legitimt formål, retlig forpligtelse eller samtykke)
  • Indhente de nødvendige databehandleraftaler
  • Få de nødvendige og korrekte samtykker, hvor det er nødvendigt (husk samtykkerne skal være informeret, specifikt, utvetydigt og frivilligt)
  • Overholde oplysningspligten via fx persondatapolitik, som også kaldes privatlivspolitik og lignende

Dette er de vigtigste emner i forordningen. Der er meget andet, du også bør være opmærksom på. For eksempel behandling af "personfølsomme oplysninger"/følsomme personoplysninger, DPO regler, hvor længe må man opbevare persondata, billeder og GDPR og meget mere.

Du kan læse mere om forordningens regler her på vores blog eller ved at kontakte os for at høre nærmere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Reglerne står i persondataforordningen - eller databeskyttelsesforordningen, som den også kaldes. Men hvad er en forordning overhoved?

Hvad er en forordning?

Persondataforordningen er som navnet antyder en forordning. Men hvad er en forordning så?

En forordning er en slags 'EU-lov'. Der findes overordnet 2 former for "EU-love":

  1. Forordning
  2. Direktiv

Forordninger er i modsætning til direktiver 'direkte anvendelige' i medlemsstaterne. Det betyder, at en forordning ikke først behøves at inkorporeres i de danske love. Man skal i Danmark overholde forordningen fra den dato, som den har virkning.

Persondataforordningen fik virkning 25. maj 2018, og derfor skal man overholde forordningen fra denne dato.

Hvad er persondataloven?

Men hvad er persondataloven så?

Persondatalovens navn er egentlig databeskyttelsesloven. Persondataloven supplerer og gennemfører persondataforordningen. Det er i modsætning til forordningen en dansk lov, men det er stadig også forordningen, der er gældende i Danmark.

Paragrafferne i persondataforordningen/GDPR bliver derfor videreført i databeskyttelsesloven og i visse tilfælde supplerer databeskyttelsesloven.

For eksempel er det i persondataloven/databeskyttelsesloven, der står, at CPR-nummer normalt skal behandles som en følsom oplysning. CPR-nummeret er nemlig en dansk konstruktion, og derfor tager GDPR ikke stilling til CPR-nummeret. I stedet tager den danske version - altså databeskyttelsesloven - stilling til CPR-nummeret og definerer, hvordan personnummer skal behandles.

Download persondataforordning tekst

Persondataforordningen er 'lavet' af EU (den Europæiske Union). Du kan downloade persondataforordningens tekst via EUs lovhjemmeside, kaldet EUR-Lex.

Du kan finde teksten på dansk her:

Download persondataforordning tekst her.

Brug for mere hjælp til persondataforordningen og GDPR?

Har du brug for mere hjælp til persondataforordningen og GDPR?

Nu har du læst lidt om, hvad er persondataforordningen. Men er der stadig noget, som du har behov for hjælp til?

Her hos Persondatakonsulenterne hjælper vi med persondataforordningen og GDPR. Vi kan hjælpe med GDPR rådgivning, foredrag og laver også online kurser.

Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre nærmere om, hvordan vi kan hjælpe dig. 

 

Kontakt os her

 

DISCLAIMER: Ovenstående er skrevet ud fra bedste fortolkning af Persondataforordningen/GDPR på nuværende tidspunkt. Ændringer i love, vejledninger, praksis mv. kan have betydning for fortolkningen fremadrettet. Vi anbefaler altid, at du får juridisk rådgivning, hvis du vil være sikker på at overholde reglerne. Kontakt os for at høre nærmere.

Kunder vi rådgiver